zondag 14 juni 2009

Pieter Waterdrinker | Montagne Russe

Pieter Waterdrinker – Montagne Russe Belevenissen en verhalen. Amsterdam, Arbeiderspers, 2007, 311 pagina's.

Montagne Russe (roetsjbaan) is een werveling van verhalen die zich grotendeels afspelen in hedendaags Rusland, verteld met on-Nederlandse adem en vitaliteit. Het decor is vooral Moskou, het Manhattan van Europa, waar de negentiende eeuw na de val van het communisme in bepaalde opzichten 'als een duveltje uit zijn doosje' is gesprongen.
Zijn de persoonlijke verwikkelingen van de auteur in het eerste deel vaak hilarisch - zoals wanneer hij vertelt over een tragische liefde van zijn homoseksuele onderbuurman, joods Siberië bezoekt of bijna het leven laat op een gammele veerboot tussen Rusland en Turkije -, in de latere verhalen kampen de protagonisten, eenzame mannen en massagehoertjes, met de krankzinnigheid van het bestaan, seks, de dood en de onmogelijkheid van liefde - thema's uit Waterdrinkers romans.


Na Kaviaar en ander leed las ik nu een veel recentere bundel van Pieter Waterdrinker: Montagne Russe. De bundel bestaat uit twee soorten verhalen. Het eerste deel bevat belevenissen van de schrijver zelf, die lezen als reisverhalen, sociologische studies of journalistieke stukken. Het tweede deel bevat alleen literaire korte verhalen.

Net als in Kaviaar en ander leed bespreekt Waterdrinker in zijn belevenissen allerlei fenomenen uit de moderne Russische maatschappij. Jammer is dat een aantal van de stukken eerder verschenen in de eerste bundel. In het nawoord vermeldt de auteur dat deze bundel niet meer leverbaar is, maar het boek wordt nog wel via antiquariaten aangeboden, aan wie een beetje moeite wil doen.

De verhalen vielen me tegen. Wellicht omdat deze stuk voor stuk confronterend zijn: gezeul met het lichaam van een overleden meisje, meisjes die zich moeten prostitueren om te overleven op straat en ga zo maar door. De ellende houdt maar niet op. Deze verhalen maken mij niet nieuwsgierig naar de romans van Waterdrinker. Wel hoop ik op een bundel nieuwe belevenissen.

Pieter Waterdrinker | Kaviaar en ander leed

Pieter Waterdrinker (Nederlands, Engels, Duits en Russisch)

flickr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten