dinsdag 7 april 2009

Henning Mankell | Labyrint

Henning Mankell – Labyrint. Breda, De Geus, 2007, 247 pagina’s. Oorspronkelijke Zweedse titel: Labyrinten, vertaald door Janny Middelbeek-Oortgiesen.

Labyrint is een politieke thriller die iedereen zal raken.

Aan de Zweedse kust wordt een menselijke schedel gevonden. Wie is de dode? Hoe is de schedel hier beland? En waar is de rest van het lichaam? Dit zijn de vragen waarmee officier van justitie Louise Rehnström wordt belast. Er doen geruchten de ronde: de schedel zou van Bengt Ingemarsson zijn, de ‘grote weldoener’, die de gemeente kwam redden met zijn imposante investeringsplannen. Van die plannen is niks terechtgekomen, er zijn veel gedupeerde investeerders en tijdens de rechtszaak is Ingemarsson spoorloos verdwenen. En met hem de ingelegde gelden.


Mankell heeft dit verhaal eerst geschreven in de vorm van een scenario. Daarna heeft hij het bewerkt tot een roman. De structuur van een scenario is echter wel bewaard gebleven. Het boek bestaat uit een groot aantal zeer korte hoofdstukken of scènes. Je zapt zo al lezend als het ware door het verhaal heen, waardoor het geheel niet echt beklijft.

In het verhaal levert Mankell kritiek op de drang om snel makkelijk geld te verdienen, desnoods met bedrog. Dat gegeven is in deze tijd natuurlijk erg actueel, maar de geheven vinger, waar Mankell wel vaker mee werkt, is nogal nadrukkelijk aanwezig.

Ik vond het boek dan ook wat teleurstellend, misschien wel vooral omdat ik wat moeite had om sympathie op te brengen voor de hoofdpersoon, die een mislukt huwelijk zin lijkt te willen geven met een kind, dat er maar niet komt ondanks alle pogingen. Ondertussen blijft ze wel te pas en te onpas stiekem wodkaflesjes leegdrinken in haar kantoor.

Henning Mankell op Wikipedia (Engels)

Henning Mankell | Het graf
Henning Mankell | De gekwelde man
Henning Mankell | De Chinees
Henning Mankell | Kennedy's brein
Henning Mankell | Italiaanse schoenen
Henning Mankell | Depths

flickr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten