maandag 24 maart 2008

Виктор Ерофеев | Русский апокалипсис

Виктор Ерофеев – Русский апокалипсис Опыт художественной эсхатологии. Москва, Зебра Е, 2006.
Viktor Jerofeev – Russky apokalipsis Opyt khudozhestvenny eskhatologii . Moskva, Zebra E, 2006.

Это книга об основных русских ценностях, которые в сумме состовляют нашу самобытность, нашу гордость, наше счастье, нашу религию, наш бред – наш апокалипсис.


Dit is een verzameling kortere en langere essay-achtige verhalen, waarin Jerofeev probeert de veranderingen in de Russische samenleving van de afgelopen acht tot tien jaar te beschrijven. De verhalen gaan over wodka, seks, cultuur, politiek en reizen in Rusland en naar het buitenland. Jerofeev geeft zijn commentaar op wat hij bij zichzelf en andere Russen waarneemt.

Opmerkelijk genoeg is er in dit boek ook ruimte voor kritiek op de huidige politiek. Zo is er een open brief aan Poetin uit 2002 opgenomen in het boek, waarin Jerofeev de aanval door de toenmalige jeugdbeweging 'Idushchie vmeste' (Идущие вместе) van Poetin op zogenaamde verderfelijke Russische literatuur aan de kaak stelde. Boekpresentaties werden verstoord, boeken werden bij appartementen van hun auteur op straat uitgestort en in 2002 werden er zelfs boeken in het openbaar vernietigd. Met deze open brief wilde Jerofeev Poetin en andere beleidsmaker oproepen deze beschamende activiteiten te stoppen. Ook in andere verhalen valt zo enige kritiek op de huidige politiek te bespeuren.

Jerofeev beschrijft dit alles met een heerlijk cynisch gevoel voor humor. Dit boek is een perfecte manier om nu eens van een insider te horen hoe Rusland veranderd is – in positieve en in negatieve zin. Het boek is inmiddels in het Nederlands vertaald onder de titel Een vrolijke hel. Het Rusland van Poetin, door Arie van der Ent. Er is dus geen enkele reden om het boek niet te lezen!

Victor Jerofeev op Wikipedia (Engels)

flickr

1 opmerking:

  1. Mijn vertaling van de tekst van de binnenflap:
    Dit is een boek over de belangrijkste Russische waarden, die samen onze uniciteit, onze trots, ons geluk, ons geloof, onze gekte – onze apocalyps vormen.

    BeantwoordenVerwijderen