donderdag 13 maart 2008

Laura Starink | Een land van horen zeggen

Laura Starink – Een land van horen zeggen. Amsterdam, Meulenhoff, februari 1992 (5), 312 pagina's. Oktober 1991 (1)

In zes jaar tijd droeg Michail Gorbatsjov het communisme, een kleine eeuw de heersende ideologie in zijn wereldrijk, ten grave. De mislukte staatsgreep van 19 augustus 1991 bezegelde zijn lot. Met de ideologie verdween ook de verbindende schakel tussen vijftien totaal verschillende Unierepublieken met meer dan honderd verschillende volkeren. Een land van horen zeggen beschrijft een imperium in ontbinding, dat langzamerhand zijn geheimzinnigheid verliest. Mensen vonden hun stem en hun geschiedenis terug. Volken roken de vrijheid en namen de wapens op tegen hun buren.
In Moskou dwaalde Laura Starink, correspondent van NRC Handelsblad, door de gangen van het Kremlin, waar nieuwbakken politici zich proberen te ontworstelen aan het totalitaire denken. Zij reisde van Moermansk naar Vladivostok, van de Kaukasus naar de Oekraïne, van de Baltische kust naar Oezbekistan. Ze sprak met presidenten, kolchozboeren, apparatsjiks en stakende mijnwerkers. Een land van horen zeggen toont een voormalige wereldmacht aan de rand van de economische afgrond.


Laura Starink beschrijft in dit boek hoe zij als correspondente voor NRC Handelsblad in Moskou de laatste jaren van de Sovjet-Unie heeft ervaren. Ik had het boek begin jaren ’90 al eens gelezen. Het was een vreemde ervaring om het boek met mijn eigen ervaringen in het land en mijn theoretische kennis over het land nog eens te lezen.

Vreemd, omdat het boek enerzijds gebeurtenissen die inmiddels tot de recente geschiedenis behoren, maar anderzijds in de beschrijving van sommige zaken – bijvoorbeeld de spanningen tussen bevolkingsgroepen – helaas nog verrassend actueel is. Ben je enigszins geïnteresseerd in Rusland, dan is dit smakelijk geschreven boek zeker de moeite waard.

Van Starink verscheen begin dit jaar het boek De Russische kater. In dat boek kijkt zij aan de hand van een aantal interviews met vooraanstaande Russen terug op de afgelopen twintig jaar. Dat boek staat op mijn lijst van boeken die ik binnenkort wil lezen.

Laura Starink | De Russische kater

flickr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten