donderdag 27 maart 2008

Bas Heijne | De wijde wereld

Bas Heijne – De wijde wereld. Amsterdam, Prometheus, 2000.

Waarom laat iemand zich vierentwintig uur per dag bekijken door de hele wereld? Waarom willen beroemdheden in het openbaar hun wonden laten zien? Is het generatieconflict voorgoed voorbij? Bedreigt Dr Hannibal Lecter onze geestelijke gezondheid? Is er leven in cyberspace? Kan seks zonder porno? Kun je geloven zonder God? En waar zijn onze doden gebleven?

In De wijde wereld neemt Bas Heijne de temperatuur van de tijd op. Hij onderzoekt hedendaagse fenomenen vanuit een persoonlijke invalshoek en brengt onder woorden hoe het is om te leven in een tijd die het zonder rotsvaste idealen of grote woorden moet doen. Of het nu gaat om het verlangen aan de wereld te ontsnappen of de neiging alles in onze cultuur te ordenen en te observeren, over het verlies van tijdsbesef of de New Age-boodschap van de reclame, Heijne schrijft pregnant en speels. Daardoor herovert hij de vragen en kwestie die ons bezighouden op het verbale niemandsland van de media en brengt hij ze terug naar het gebied waar ze thuis horen: dat van de eigen ervaring.

De wijde wereld is een sprankelende bundel beschouwingen over het leven op het breukvlak van twee eeuwen.

Bas Heijne (1960) schreef de romans Laatste woorden en Suez, en de verhalenbundels Vreemde reis en Vlees en bloed. Hij is als essayist verbonden aan NRC Handelsblad.


Het grootste gedeelte van deze bundel essays heb ik in de trein van Den Haag naar Groningen gelezen. Ik was op dat moment erg teleurgesteld in de werking van de Russische bureaucratie en ik had afleiding nodig. Nou, afleiding biedt deze bundel zeker. Ieder essay kan eigenlijk aanleiding vormen tot eigen filosofische beschouwingen.

Het beste zou je, denk ik nu, iedere dag één stuk kunnen lezen, zodat je de tijd hebt om wat je hebt gelezen te laten bezinken, om er eens goed over na te denken. Helaas was ik daar toen ik het boek las niet toe in staat . En daarmee heb ik deze bundel, denk ik, te kort gedaan. Het boek moet dus zeker nog eens gelezen worden, maar dan met meer geduld en minder frustraties!

Bas Heijne op Wikipedia

flickr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten