zondag 23 september 2007

Полина Дашкова | Чувство реальности

Полина Дашкова - Чувство реальности. Том 1. Москва, АСТ/Астрель, 2005г.
Polina Dashkova - Chuvstvo real'nosti. Tom 1. Moskva, AST/Astrel', 2005

«... Рубашка раздулась, как парашют, и падение получилось медленным, плавным. Она не чувствовала ни холода, ни страха. Примерна за полтора метра до земли она застряла в ветвах старой раскидистой яблони. Взрыв боли в правой кисти заставил ее опомнится. В мозгу включился и споконо заработал какой-то новый, четкий и надежный механизм. Маша поняла, что сидит, скрючившись, на толстом яблоневом суку. Ее не изнасиловал этот лысый, только пытался. Она выпрыгнула из окна третьего этажа, но насмерть не разбилась и уже не разобьется».

В Москве совершено двойное убийство. Убитые – гражданин США и молодая красивая женщина. Ведется следствие. Вероятность того, что это заказное убийство, – очевидна.
Но каковы мотивы?..


Dit is niet het eerste boek van deze schrijfster dat ik heb gelezen. Begin je aan een boek van Dashkova, dan weet je dat je een verhaal gepresenteerd krijgt dat ingenieus in elkaar zit en dat je de schrijfster daarbij niet op een fout zult betrappen. Dat is ook bij dit boek het geval.

Er vindt een onderzoek plaats door de Russische militie, maar de Amerikaanse CIA is ook geïnteresseerd in wat er gebeurd is. Ook hier wisselt het perspectief voortdurend onder de personages. Het verhaal speelt zich verder zowel in Moskou als in Washington af. Je krijgt tegelijkertijd enig inzicht in de wereld van Russische en Amerikaanse spionnen in de jaren '80.

Dashkova is één van de detectiveschrijfsters waarvan ik vind dat ze het verdient om ook in Europa gelezen te worden.

Polina Dashkova bij uitgeverij De Bezige Bij

Полина Дашкова | Игра во мнения

flickr

maandag 17 september 2007

Johanna Spaey | Dood van een soldaat

Johanna Spaey - Dood van een soldaat. Antwerpen, Manteau, december 2005 (7). februari 2005 (1).

De oorlog had overal de rot in gestoken. We waren allemaal iemands slachtoffer geworden. Allemaal iemands moordenaar

1919: een man wordt vermoord en niemand lijkt om hem te treuren.
1919: een vrouwelijke dokter bijt zich in de moord vast en iedereen houdt haar in de gaten.
1919: een man zonder benen zit voor het raam en ziet alles wat in het dorp gebeurt.
Op een hete augustusdag wordt een oorlogsveteraan met ingeslagen schedel gevonden. Als Sara Sondervorst, de dorpsarts, een poging doet om de moordenaar te vinden, blijkt al snel dat de dode man de perfecte ‘haatverzamelaar’ was. Vrouwengek, vechtjas en laffe soldaat… Kortom: niet een man die veel tranen verdient. Zeker niet in de ogen van Sara’s ex-verloofde, een verminkte officier, die het niet kan laten om Sara’s geheimen een voor een bloot te leggen.

DOOD VAN EEN SOLDAAT bewandelt niet het pad van de klassieke who-dunit. Johanna Spaey verweeft in Dood van een soldaat de hardheid van de Eerste Wereldoorlog met strakke dialogen, erotiek en humor.


Een boek dat leest als een trein. Je met wel je hoofd erbij houden, omdat het perspectief met ieder hoofdstuk wisselt, maar dat houdt 't ook spannend. Leuk ook om te zien hoe een Vlaamse schrijfster met het Nederlands omgaat. Een aanrader, als je van dit genre houdt.

Johanna Spaey

flickr

zondag 16 september 2007

Виктория Платова | Купель дьявола

Виктория Платова - Купель дьявола. Москва, АСТ/Астрель, 2006г. (2005г.) / Victoria Platova - Kupel' d'yavola. Moskva, AST/Astrel', 2006. (2005)

Кате Соловьевой, владелице крошечной арт-галереи, и в самых радужных снах не могло присниться, что в ее руках окажется одно из самых ярких полотен одного из самых мистических художников Фландрии. А на тот факт, что все обладатели картины рано или поздно погибали при загадочных обстоятельствах, можно закрыть глаза. Но... только до тех пор, пока смерть не коснулась близких Кате людей. А они уходят из жизни один за другим. И всё указывает на то, что убийцей является... сама картина. Катя почти убеждена в этом в начале своего расследования. Она приведет ее на родину художника, в Нидерланды, но разгадка окажется гораздо ближе. И невероятнее. И заставит Катю совершенно по-другому взглянуть на свою собственную жизнь.


Omdat het boek in verschillende talen vertaald is, de schrijfster in Rusland bekend is als scenarioschrijfster en het eerste boek dat ik van haar las me nogal beviel, verwachtte ik veel van dit boek. Helaas viel 't nogal tegen. Het begint als een detectiveverhaal, ontwikkelt zich tot een soort thriller, wordt weer een detectiveverhaal en eindigt als een soort damesroman.

Een gedeelte van het verhaal speelt zich af in Nederland. Ik stoorde me er nogal aan dat de schrijfster de "Nederlandse realiteit" naar haar eigen hand zet. Ze laat de hoofdpersoon bijvoorbeeld terugkomen van een fictief eiland in de Waddenzee via Harlingen, terwijl ze nog vier à vijf uur heeft om haar vliegtuig te halen. Het lukt haar in die tijd niet alleen om naar Amsterdam te reizen, maar ze kan in die tijd ook nog uitgebreid shoppen en Amsterdam bekijken. Natuurlijk haalt ze vervolgens ook nog haar vliegtuig.

Wat mij betreft zijn er wel betere Russische detectiveschrijfsters die de aandacht van het Europese publiek verdienen!

flickr