donderdag 7 mei 2009

Amos Tutuola | The Palm-Wine Drinkard

Amos Tutuola - The Palm-Wine Drinkard and his dead Palm-Wine Tapster in the Deads' Town. London, Faber & Faber, 1962 (3), 125 pagina's. 1952 (1).


Deze roman beschrijft de zoektocht van de naamloze hoofdpersoon naar zijn palmwijntapper. Deze palmwijntapper is overleden, en na zijn dood blijkt dat niemand de kunst van het palmwijn tappen zo goed verstaat als hij. Omdat de palmwijntapper overleden is, moet de hoofdpersoon op zoek naar de Stad van de Doden.

De precieze locatie van deze Stad van de Doden is niet bekend en de zoektocht duurt jaren. Dat geeft Tutuola de tijd om een groot aantal verschillende sprookjesachtige verhalen te beschrijven. Daarbij gaat het natuurlijk om waarden als goed en kwaad of het overschrijden van de grens met het rijk van de doden.

Tutuola was een Nigeriaanse schrijver, die geboren werd in een Yurobi-gezin. Hij heeft niet lang naar school gegaan. Zijn boeken schreef hij niet in zijn moedertaal, maar in het Engels. Dat heeft tot gevolg dat er nogal wat fouten in het Engels staan. Gecombineerd met de manier van schrijven, die kinderlijk aandoet, ging het boekje me een beetje tegen staan. Dat maakt dat ik minder oog kreeg voor het mooie van de verhalen van de Yurobi-stam en de overeenkomsten die er zijn met West-Europese sprookjes.

Amos Tutuola op Wikipedia (Engels)

flickr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten