maandag 16 maart 2009

Conny Braam | De Russische timmerman

Conny Braam – De Russische timmerman. Amsterdam/Antwerpen, Augustus, 2007, 301 pagina’s.

Voor Engel Henri Blazius is het uitzicht op de wereld beperkt tot de achtergevel van zijn moeders huis. Jaren geleden genoot Engel nationale bekendheid, als verdediger van een van terrorisme beschuldigde activist, nu leidt hij een kluizenaarsbestaan in een kleine caravan achter in haar tuin, waar hij zich wijdt aan zijn magnum opus: Gevaren die de Staat der Nederlanden bedreigen en hun oplossingen. Ervan overtuigd dat niet alleen de staat wordt bedreigd, heeft Engel zijn ‘eitje’ uitgerust met bewakingscamera’s, bewegingsmelders en afluisterapparatuur. Als zijn moeder besluit haar huis te laten verbouwen, lijken zijn angsten te worden bewaarheid door de komst van een Russische timmerman.
Hij slaat genadeloos van zich af. Door een opeenstapeling van leugens en waanbeelden, in combinatie met Engels meesterlijke overtuigingskracht, begint ook voor zijn omgeving de realiteit gevaarlijk te vertekenen.


Een titel die mijn aandacht direct trok in de bibliotheek, maar wat viel het tegen! Dit boek heb ik met pijn en moeite uitgelezen. Ik vond het erg moeilijk om de paranoia van hoofdpersoon Engel Blazius en de kolderieke ontwikkelingen waartoe deze leidt als geloofwaardig te beschouwen. Het was allemaal niet iets té veel over the top. Dat er taal- en stijlfouten in het boek staan, hielp ook niet echt.

Conny Braam

flickr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten