maandag 6 oktober 2008

Henning Mankell | Kennedy's brein

Henning Mankell – Kennedy’s brein. Breda, De Geus, 2007, 377 pagina’s. Oorspronkelijke Zweedse titel: Kennedys hjärna, vertaald door Carole Post van der Linde, 2005.

Na haar terugkeer uit Griekenland wordt archeologe Louise Cantor geconfronteerd met de dood van haar vijfentwintigjarige zoon Henrik. Volgens de politie is het zelfmoord, maar Louise legt zich hier niet bij neer. Ze weet zeker dat Henrik nooit de hand aan zichzelf zou slaan. Louise besluit te onderzoeken waar Henrik de laatste jaren mee bezig was. Ze volgt een spoor dat via Spanje uiteindelijk naar Mozambique voert. Henrik blijkt verwikkeld te zijn geweest in een heftige strijd tegen aids en de meedogenloze, op winst beluste medische industrie.


Ook dit is een roman van Mankell waarin Kurt Wallander schittert door afwezigheid. Hoofdpersoon is dit keer een vrouw, Louise Cantor, die de gangen van haar zoon letterlijk nagaat omdat ze wil ontdekken waarmee hij bezig en waarom hij volgens haar vermoord is. Tijdens deze zoektocht komt Louise meerdere malen in Mozambique, waar ze geconfronteerd wordt met haar eigen vooroordelen over Afrika en waar haar de ogen worden geopend voor de problemen waarmee het continent Afrika (Mozambique in het bijzonder) mee kampt.

De Openbare Bibliotheek Groningen categoriseert deze roman als een detective. Op zich begrijpelijk, want de belangrijkste verhaallijn is de vraag of Louise’s zoon vermoord is en door wie en waarom dit dan gedaan is. Tegelijkertijd echter speelt Mankells persoonlijke boosheid over het leed dat hij in Afrika heeft gezien de hoofdrol. Dat wordt in de hem gebruikelijke stijl beschreven: in korte zinnen, zonder dramatisering, maar wel met een zekere belerende toon.

Helaas heb je na lezing van dit boek nog altijd geen duidelijke antwoorden op de centrale vragen van de detective-verhaallijn. Het was daarom misschien beter geweest als Mankell zijn verontwaardiging over het lot van Afrika in een andere literaire vorm had gegoten dan in die van een detective.

Henning Mankell | Het graf
Henning Mankell | De gekwelde man
Henning Mankell | De Chinees
Henning Mankell | Italiaanse schoenen
Henning Mankell | Depths
Henning Mankell | Labyrint

Henning Mankell op Wikipedia (Engels)

flickr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten