maandag 19 mei 2008

Jaap Scholten | De wet van Spengler

Jaap Scholten – De wet van Spengler. Amsterdam/Antwerpen, Contact, 2008, 269 pagina's

Jaap Scholten schreef de romans Tachtig en Morgenster. Sinds enige jaren woont hij in Hongarije,van waaruit hij onder andere voor NRC Handelsblad colums schrijft.

In De wet van Spengler vertelt Frederik het verhaal van de vijf Spengler-broers, die hun vroege jeugd in armoede doorbrengen in een vijandig rooms provinciestadje ver van alles en iedereen. Tot het moment dat zij door hun moeder op de trein worden gezet en naar het landgoed van hun grootouders reizen, een ongekend Xanadu. Ze komen terecht in de verdwijnende wereld ouderwetse grootindustriëlen.
De schilderlerares van grootvader geeft in een waas van laudanum negus – warm en zonder suiker – haar montere kijk op de zaken: ‘Zoals de ene familie nu eenmaal stouter is dan de andere, zo is de ene familie ook veel veerkrachtiger dan de andere…’
Die veerkracht blijkt jaren later – ze hebben zich inmiddels over de hele wereld verspreid, Frederik heeft zich in Roemenië gevestigd – wanneer de oudste Spengler-broer ernstig ziek blijkt en de vijf broers weer moeten zijn wat ze eigenlijk het liefste zijn: strijdbroeders.


Je kunt De wet van Spengler lezen als een vervolg op Tachtig. In Tachtig is Frederik student, in De wet van Spengler is Frederik volwassen, getrouwd en vader van drie kinderen. Desondanks is hij nog steeds een van de jongste broers.

In het eerste deel van deze roman wordt vanuit het perspectief van Frederik de verhouding tussen de vijf broers toen ze kinderen waren tot elkaar, hun familie en hun omgeving beschreven. In het tweede deel wordt het ziekbed en overlijden van de oudste broer, Julius, beschreven, wederom vanuit het perspectief van Frederik.

Vooral het tweede gedeelte sprak me erg aan. Het is een verhaal over hoe vijf stoere kerels, die houden van zo wild mogelijk kamperen en jagen op alles wat in de natuur voorkomt, moeten leren omgaan met de sterfelijkheid van één van hen. Op de achterflap wordt gesproken over een monument voor de oudste broer, en persoonlijk vind ik dat nu eens geen overdreven verkooppraatje. Scholten schrijft met zoveel liefde, dat kan je niet anders dan raken. Dit boek is echt een aanrader!

Jaap Scholten | Heer & Meester

Jaap Scholten | Kameraad Baron
Jaap Scholten op Wikipedia

flickr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten