zondag 7 september 2008

Александра Маринина | Все не так

Александра Маринина – Все не так. Москва, ЭКСМО, 2007, 442 pagina’s.
(Aleksandra Marinina – Vse ne tak. Moskva, Eksmo, 2007)

Все прекрасно в большом патриахальном семействе Руденко. Но – увы! – впечатление это обманчиво: каждого из многочисленных представителей семьи обуревают свои потаенные страсти и запретные желания. И потому, когда погибает – причем явно насильственной смертью – один из членов клана Рудекно, то все домочадцы попадают под подозрение. Каково это – сидя в тесном семейном кругу, сознавать, что один из них убийца? Но еще страшнее заглянуть себе в душу, посмотреть в глаза демонам, что гнездятся в ней и заставляют жизнь идти не так, как надо. Именно эти демоны подталкивают человека к той черте, переступив которую повернуть назад уже невозможно...


Dit is geen detective zoals Marinina ze normaal gesproken schrijft. Haar jarenlange hoofdpersoon Anastasia Kamenskaja ontbreekt. Verder weet je vanaf het begin dat er iemand in het gezin overleden is, maar om wie het gaat, blijkt pas aan het einde van het boek.

Tot dat moment concentreert Marinina zich vooral op de beschrijving van de verhoudingen in het gezin Rudenko. Het beeld ontstaat van een monsterachtige familie, waarin iedereen ten koste van de anderen zijn of haar persoonlijke belangen nastreeft. Dat dit wel fout moet aflopen lijkt het slechts nog een kwestie van tijd.

De kracht van Marinina’s boeken is, dat ze altijd weer een plot weet te bedenken dat anders loopt dan je als lezer verwacht. Helaas vond ik de psychologische beschrijvingen in dit boek wel wat te veel overheersen, waardoor ik me soms afvroeg wanneer het verhaal weer vaart zou krijgen.

Александра Маринина | Взгляд из вечности: Ад
Александра Маринина | Взгляд из вечности: Дорога
Александра Маринина | Взгляд из вечности: Благие намерения

Александра Маринина (Russisch)

flickr

1 opmerking:

  1. Mijn vertaling van de tekst van de achterflap:
    Alles is koek en ei in het grote, patriarchale gezien Rudenko. Maar o wee! Dat is maar schijn: ieder lid van het talrijke gezin wordt verteerd door geheime verlangens en verboden wensen. En daarom zijn alle gezinsleden verdacht als een lid van het gezin Rudenko onder duidelijk verdachte omstandigheden overlijdt. Hoe is het om je in een hechte familiekring te bevinden en te weten dat een van hen een moordenaar is? Maar nog beangstigender is het om in je eigen ziel te kijken, de demonen in de ogen te kijken die daar huizen en die ervoor zorgen dat het leven niet loopt zoals je wilt. Juist die demonen duwen mensen over een grens. Heb je die grens eenmaal overschreden, dan is er geen weg terug…

    BeantwoordenVerwijderen