zondag 11 september 2011

Nancy Jane Moore | Flashes of Illumination


Nancy Jane Moore - Flashes of Illumination Very short stories. Book View Café, August 2011, 231 pagina’s.

Nancy Jane Moore’s other books include Changeling, available as an ebook from Book View Café and in print from Aqueduct Press, and Conscientious Inconsistencies, published by PS Publishing. Her short fiction has appeared in a number of anthologies and magazines. She is a founding member of Book View Café. After living in Washington, D.C., for many years, she now resides in Austin.


Dankzij LibraryThing’s Early Reviewers heb ik kennis kunnen maken met een voor mij geheel nieuw genre: ultrakorte verhalen. Sommige verhalen in deze bundel zijn tamelijk lang – soms wel tien, vijftien elektronische bladen, maar de meeste verhalen beslaan niet meer dan een tot twee elektronische bladzijden. De kortste verhalen bestaan uit vier, vijf alinea's.

Ik ben iemand die graag wollig praat en schrijft. Daarom vind ik des te knapper als mensen met weinig woorden héél veel kunnen zeggen. Annie Proulx is iemand die zo schrijft. De ultrakorte verhalen van Moore zijn wel anders dan het werk van Proulx, omdat Moore heel andere thema’s kiest, maar de techniek is in wezen hetzelfde: dialogen waarin geen woord te veel staat, niet te veel uitleg om die dialoog heen, zodat je als lezer zelf moet bepalen wat je nu eigenlijk hebt gelezen. Of geen dialoog gebruiken, maar juist in drie of vier alinea’s iemands gedachten beschrijven en daarmee iemands hele leven schetsen.

Flashes of Illumination roept bewondering op voor de manier waarop de schrijfster op het woordaantal bezuinigt, terwijl ze daarbij de inhoud overeind weet te houden. Niet ieder verhaal sprak me evenzeer aan – ik heb bijvoorbeeld niet veel met vampiers – maar de schrijfstijl en humor maken dan toch weer veel goed, en een minder interessant verhaal wordt dan ook al snel gevolgd door een meer aansprekend verhaal. Een verrassend aangename bundel, de moeite van het lezen waard!

1 opmerking:

  1. John Berger is ook een schrijver die met weinig woorden en korte zinnen enorm veel kan laten zien. Zijn verhalenbundels "Het varken aarde" en "De vrucht van hun arbeid" leunen qua sfeer dichter aan bij Proulx, ze spelen zich af op het platteland in de Franse Alpen.

    BeantwoordenVerwijderen