donderdag 15 juli 2010

Виктор Шендерович | Операция "Остров"

Виктор Шендерович - Операция «Остров». Москва, Астрель, 2010, 224 страницы.
(Viktor Shenderovich - Operaciya "Ostrov". Moskva, Astrel', 2010, 224 stranicy)

Леонард Песоцкий, продюсер и телезвезда, бросает важные дела и срывается в отпуск на далекий остров в Таиланде. Все рассчитано до мелочей: на острове его уже ждет любовница, и впереди неделя удовольствий.
Но этому многообещающему плану не суждено сбыться: чемодан с мобильным телефоном, компьютером и прочими важными атрибутами жизни уезжает совсем в другую сторону. По случайному ли стечению обстоятельств или по чьей-то злой воле? На таинственном острове Песоцкий остается без привычной связи с миром - наедине со своими мыслями...
В новой повести Виктора Шендеровича перед нами разворачивается психологическая драма современного человека, в которой история любви и невероятные, почти детективные обстоятельства сплетены в один напряженный, захватывающий сюжет.


Al bijna twintig jaar staat Shenderovich bekend als een satiricus met een vlijmscherpe tong. Hij is een van de makers van het programma Куклы (Kukly), een soort Russische Spitting Image. Dat programma verdween al snel van de buis toen Poetins macht begon toe te nemen. Shenderovich kan zich nog wel vrij uiten op internet in zijn blog (zie onder) of op de radiozender Эхо Москвы (Ekho Moskvy).

Waarom is deze inleiding belangrijk voor een korte bespreking van zijn nieuwste novelle? Omdat de hoofdpersoon van Операция «Остров» (Operaciya "Ostrov"), Pesockiy, juist dankzij de Poetinregering, eigenlijk zonder dat hij daar echt zelf om heeft gevraagd, is uitgegroeid tot een Belangrijk Figuur. Het is zijn taak om programma’s te verzinnen die die regering ondersteuning bieden. Hij geeft het beleid met zijn programma's een soort ideologisch kader.

In dit boekje geeft Shenderovich zijn visie op de nieuwe elite: geld verdienen gaat voor alles, een huwelijk houdt stand omdat het financieel onaantrekkelijk is om te scheiden, minnaressen wisselen elkaar in hoog tempo af. Pesockiy zit bijna een week vast op een ver eiland, zonder koffer en spullen die hem in staat zouden stellen om verbinding te maken met zijn gewone omgeving. De man moet wel over zichzelf en zijn daden in het heden, maar vooral zijn daden in het verleden nadenken. En wat hij ziet, is niet mooi.

Het boekje leest als trein, is verrijkt met prachtige tekeningen, en geeft een aardige inkijk in het Rusland van nu. Toch vond ik het wat minder dan de verhalen in de bundel Кино повторного фильма (Kino povtornogo filma). Hier en daar had ik de indruk dat niet alleen het leven van de hoofdpersoon jachtig is, maar ook de schrijfstijl van de schrijver. Dat neemt niet weg dat ik genoten heb van deze novelle.

Viktor Shenderovich (Russisch)
Viktor Shenderovich op Wikipedia (Engels)

flickr

1 opmerking:

  1. Mijn vertaling van de flaptekst:
    Leonard Pesockiy, producer en televisiester, laat z’n belangrijke taken voor wat ze zijn en gaat er tussen uit, op vakantie naar een ver Thais eiland. Alles is tot in de puntjes geregeld: op het eiland wacht zijn minnares al op hem, en voor hem ligt een week vol genot.
    Maar het is hem niet gegeven dit plan uit te voeren: zijn koffer met mobiele telefoon, computer en andere belangrijke attributen des levens reizen een heel andere kant op. Is dat toeval, of zit er iemand achter? Pesockiy blijft zonder zijn gebruikelijke verbinding op het verborgen eiland achter – alleen met zijn gedachten…
    In de nieuwe novelle van Shenderovich wordt voor onze ogen een psychologisch drama van de moderne mens ontvouwen, waarin een liefdesgeschiedenis en onwaarschijnlijke, bijna detectiveachtige omstandigheden vervlochten zijn tot een spannend, aangrijpend verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen