zondag 7 december 2008

Henning Mankell | De Chinees

Henning Mankell – De Chinees. Breda, De Geus, 2008 (2). 2008 (1). Oorspronkelijke Zweedse titel Kinesen, vertaald door Corry van Bree. 2008, 533 pagina’s.

Op een koude dag in januari 2006 doet de politie van het stadje Hesjövallen een verschrikkelijke ontdekking. Er heeft een bloedbad plaatsgevonden. Achttien mensen zijn op beestachtige manier vermoord. Een krankzinnige moordenaar moet aan het werk zijn geweest.
Als Birgitta Roslin, rechter in Helsingborg, de berichten erover leest, is ze met stomheid geslagen. Want bijna alle slachtoffers zijn verwanten van haar.
Omdat de politie geen enkel spoor van de dader vindt en geen enkel aanknopingspunt heeft voor verder onderzoek, besluit Birgitta de zaak zelf te onderzoeken.
Het onderzoek voert Birgitta naar het verleden en leidt haar naar verschillende continenten. Ze maakt hardhandig kennis met een nieuwe supermacht die zijn plaats opeist in de internationale arena.


Eindelijk weer eens een detective van Mankell die ook echt een detective blijkt te zijn als je ‘m leest! Ik heb dit boek – ondanks mijn hoofdpijn en gesnotter – in drie dagen praktisch in één ruk uitgelezen. Ik had moeite om ’t boek weg te leggen, terwijl ik natuurlijk regelmatig even moest slapen of moest stomen en spoelen met zout water.

In deze detective voert Mankell ons weer over de hele wereld, zoals ook in Kennedy’s brein, maar dit boek is zo geschreven, dat de opmerkingen over de sociale en economische omstandigheden in die landen niet vervelend worden. Alleen de hoofdstukken die een verblijf in de Verenigde Staten van de 19e eeuw beschrijven dreigden wat belerend te worden. Aan de andere kant zijn deze hoofdstukken cruciaal voor het begrip van het plot. De ontrafeling van dat plot is precies goed gedoseerd, waardoor het boek tot het einde toe spannend blijft.

Dit boek van Mankell kan ik nu eens van harte aanbevelen!

Henning Mankell op Wikipedia (Engels)

Henning Mankell | Het graf
Henning Mankell | De gekwelde man
Henning Mankell | Kennedy's brein
Henning Mankell | Italiaanse schoenen
Henning Mankell | Depths
Henning Mankell | Labyrint

flickr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten