vrijdag 2 november 2007

Marlene van Niekerk | Agaat

Marlene van Niekerk - Agaat. Amsterdam, Querido,2006. Oorspronkelijke Afrikaanse titel Agaat, vertaald door Riet de Jong-Goossens. 2004

Milla Redelinghuys kan op haar sterfbed alleen nog met de ogen spreken. Haar zwarte huishoudster Agaat verzorgt haar; zij is de enige die Milla begrijpt. Terwijl Milla haar zware leven overdenkt in de lege kamer van de stille plaas, leest Agaat Milla’s dagboeken aan haar voor. Zo komt langzaam het tragische verleden aan het licht dat deze vrouwen bindt en uiteendrijft.
Marlene van Niekerk heeft met Agaat een meesterwerk geschreven, een roman van wereldklasse die zoveel meer is dan het verslag van een aftakeling. Als aan het einde duidelijk wordt hoe de vrouwen tegenover elkaar zijn komen te staan, is het moeilijk een kant te kiezen. En precies dát is de ware tragedie.

Marlene van Niekerk (Caledon, 1954) studeerde filosofie en literatuurwetenschap. Na twee dichtbundels en een verhalenbundel brak zij in 1994 door met Triomf, dat bekroond werd met vele grote prijzen, waaronder de Noma-prijs voor het beste boek van Afrika. Het werd vertaald in het Frans, Deens, Engels en Nederlands. Momenteel is Marlene van Niekerk docent creatief schrijven aan de Universiteit van Stellenbosch.

Agaat werd in Zuid-Afrika bekroond met de W.A. Hofmeyer Prijs voor de beste literaire roman, de Prijs van de Universiteit van Johannesburg voor het beste werk in het Afrikaans en de M-Net Prijs voor de beste literaire tekst.


In het begin moest ik heel erg wennen aan de manier van vertellen van dit boek. Ik heb na een bladzijde of vijftig zelfs op 't punt gestaan om het boek terug te brengen naar de bibliotheek. Tot het kwartje ineens viel, en ik geraakt werd door het geheim tussen de twee hoofdpersonen en de - voor mij althans - bizarre wereld waarin zij leven.

Bizar, omdat je je gaandeweg bewust wordt van de effecten van de rassenscheiding op het dagelijkse leven. Ongewoon ook zijn de verhoudingen binnen het gezin.

Nu ik het boek uit heb, realiseer ik me hoe knap Van Niekerk het boek geconstrueerd heeft. Ze onthult geleidelijk aan steeds meer van het geheim, waardoor je tot het einde van het boek geboeid blijft door het verhaal. Een aanrader!

Marlene van Niekerk | Triomf

Marlene van Niekerk op Wikipedia

flickr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten